Forslund, Leonard

Den svensk-danska bildkonstnären Leonard Forslund sätter upp nya spelregler, varje gång han sätter penslen på duken. Resultatet är både formellt och stramt - och förförande. På utställning efter utställning i snart tre decennier både här i landet och i Danmark har den skånskfödda Leonard Forslund följt sit måleris ständigt växlande dagsordningar i stället för att tillgodose konstmarknadens förväntningar om ännu en "Forslund". Det har där kommit några orginella och undertiden mycket vackra verk ut av.

Som en forskare, som kontinuerligt tester hållbarheten av sina hypoteser, utfordrar han måleriet som kategori. Många av hans verk är en slags måleri-installationer, som förhåller sig till dimensioner, stämningar och färger i de rum som de uppträder i. Detta sågs för fullt bevis på hans imponerande, rumsutforskande utställing 'du oss dom jag', som fyllde Lunds Konsthall i 2003. Här gav han väggarna og hörnerna några outgrundliga, och inte sällan humoristiska, tillägg. Väggarna fick så att säga en stämma, och måleriet som begrepp fick tillfört några nya, materiella och visuella dimensioner.

Forslund är målerkonstens svar på systemdiktarna, som hela tiden sätter upp ny spelregler för därigenom skriva sig fram till några oupptäckta och oanade områden av språket och verkligheten. Han är präglad av Det kgl. danske Kunstakademi och 1980-talet med allt vad det innebar med tillhörande postmoderna teorier, som vinkade farväl till de store berättelserna och den känslosamma konsten till fördel för verk i en mera cool och filosoferande riktning. Således avsäger han sig också i dag en konst, som bara "trycker den av" och som bara blir till projektionsytor för upphovsmannens incitamenter och inre demoner.

Forslund är konceptkonstnär, minimalist och romantiker på en och samma gång, "- För det gör ju inget att det är "vackert", men man skall ju gärna også ha något att tänka över inne i det vackra," som han säger på sitt omisskännliga skånskdanska. Med en kirurgisk precision och ett frekvent brukande av silhuetter av former och figurer, hämtat bland annat från konsthistoriens digra bildbank, får han med sitt rationella framgångsätt inte desto mindre skapat några drömartade bilder, som kommunikerar med åskådarens mera irrationella sidor.

Lisbeth Bonde

Assistance I
2012
Akryl på duk
180 x 180 cm

Assistance V
2012
Akryl på duk
180 x 180 cm

Enklav / Bombfabriken
2010
Akryl på pannå, träram
83 x 125 cm

Enklav / Antikristkyrka
2010
Akryl på pannå
42 x 62 cm

Copyright © 2007 Galleri Thomas Wallner.
Images or text on this site may not be reproduced or copied without permission from Galleri Thomas Wallner.
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4