20180721 - 20180826
Clay Ketter

Clay Ketter

Abstraktion 2005-2018

My Birthday in Spain, 2005, 211 x 185 cm

Att abstrahera kan innebära att plocka fram det ”väsentliga” genom att bortse från det
”oväsentliga” – genom att utelämna ”oviktiga” detaljer. I vetenskapen är denna typ av
abstraktion ett givet och ovärderligt verktyg. I konsten är detta också fundamentalt, och har varit så i en evighet, långt innan begreppet abstraktion kom till i dess lexikon. Men på konstens spelplan är denna väsentlighet bestämd av konstnären själv. Detta prerogativ, om utnyttjad av konstnären, utgör konstnärsskapet – konstnärens röst och i slutändan dess betydelse på denna spelplan. Man blir belyst, uppfylld och upplyftad av konsten… jo, till och med hög av konsten, när den, i detta träsk av konsensus kring väsentligheter som vi lever i skriker ”Nej!… nej, nej, nej,… det är det här… det är det här som är det mest väsentliga… ser ni inte”? Konsten är och skall alltid vara en respit från konsensus, och en respit från våra egna övertygelser. Att vara övertygad kan lätt övergå till att vara övertyglad… av vår samtyckande omgivning, och av oss själva. Konsten befriar eller åtminstone beskyddar oss ifrån denna fällan.

Clay Ketter har den stora äran att har haft det legendariska Sonnabend Gallery som sin New York representation, från grupputställningen tillsammans med Fischli-Weiss och Jeff Koons 1998 fram till galleriets upphörande i 2014. Många av de verk som visas i denna utställning har nyligen anlänt från Sonnabend Collection i NY, och har aldrig tidigare visats i Europa.

Clay Ketter är född 1961 i Maine, USA och bosatt i Sverige sedan 1988. Han är Svensk medborgare. Han finns representerad i en lång rad institutioner och samlingar i Europa och Amerika, och har haft en omfattande utställningsverksamhet i Sverige och internationellt sedan 1994. Han tilldelades Carnegie Art Award 1999 och hade separatutställning på Moderna Museet, Stockholm 2009.

Brighten the Corners, 2009, 96 x 96 cm

Like, 2005, 128 x 146 cm

Valencia Grotesque, 2005, 194 x 174 cm


 

20180721 - 20180826
Love Lundell

Love Lundell

Ever Ending Lights

Don´t give up on your dreams, keep sleeping, 20§8 Teckningscollage, 59 x 69 cm

Love Lundells målningar utspelar sig i en egen värld, ibland drömlik och mystisk, ibland surrealistisk med vardagliga inslag. De avbildade karaktärerna är antingen delaktiga eller tvärtemot passiva och betraktande. Genom att samla på bilder som han hittat på internet, i böcker och tidningar och sedan sammanfoga dem skapas nya världar, platser och historier. De ihopklippta kollagen som Love Lundell har som utgångspunkt för sina målningar, torrnålstryck och kollage tillför också en slags skevhet till verken, något som förstärker känslan av att det är drömmar och minnen som gestaltas. Lundells tidigare dova färgskala har ersatts av en starkt uppdriven sådan. Intensiva, nästan vibrerande färger präglar målningarna. Lila, rosa, blått och grönt dominerar verken och det tidigare myllret i bilderna har stillats något. Han har också bytt akrylfärgen mot olja vilket skapat nya utmaningar och möjligheter.

Love Lundell (född 1981) bor och arbetar i Stockholm. Han är utbildad vid Konstakademien i Trondheim, Norge. Love Lundell har ställt ut bland annat på Teckningsmuseet, Laholm, Värmlands museum, Karlstad, Wetterling Gallery, Stockholm, Göteborgs konstförening, Göteborg och Galleri Anna Thulin, Stockholm. Love Lundell finns representerad i samlingar av Statens Konstråd, Stockholms Läns Landsting, Nordeas Konstförening, Falkenbergs kommun och Katrineholms

Ever Ending Lights, 2018, Teckningscollage, 70 x 66 cm
 

Copyright © 2007 Galleri Thomas Wallner.
Images or text on this site may not be reproduced or copied without permission from Galleri Thomas Wallner.
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4